Danica

 

'BEST EUROPEAN WHISKY' 2010 by Jim Murray Säntis Malt - Dreifaltigkeit

Braunstein Distillery

 

Danica Whisky, ook wel Braunstein Danica Dansk Single Malt Whisky, van de Braunstein distilleerderij in Køge, een klein havenplaatsje ongeveer 20km onder Kopenhagen. Daar maken broers Claus en Michael Dines Braunstein verdomd goede whisky, en dat niet alleen, ook gins, rums en….. bier! Eigenlijk heeft het Bryghuset Braunstein wat, en het lijkt op het Nederlands dus het is een makkelijke, zoiets betekend als brouwhuis of brouwerij Braunstein. Het begon met bier (jaartal onbekend) waarbij de broers de kans kregen om een distilleerderij uit Baltimore (USA) op te kopen en in Denemarken opnieuw op te zetten. Allebei zijn gepassioneerde visliefhebbers en het verhaal wil dat ze tijdens het vliegvissen in Schotland besloten zich ook maar eens aan het distilleren van whisky te wagen. Hun gedachte “het feit dat de Denen whisky distilleren niet hebben uitgevonden moet ons niet beletten het zelf eens te proberen, sterker nog….”.

 

Men begon net na het millennium en na talloze experimenten zijn er nu verscheidenen whisky’s op de markt waaronder een blend en peated variant. Ruim vijf jaar geleden kwam de eerste whisky op de markt en sindsdien is het in Denemarken een klein maar daverend succes. Claus is the distillery manager en Michael de sales manager. Ze gebruiken enkel organische gerst en ook al hun productie is organisch. Het mag echter geen organische whisky heten omdat niet alle vaten organisch gecertificeerd zijn. Op dit moment is het voor de twee nog te lastig om aan voldoende van deze first fill barrels te komen. De whisky rijpt vervolgens in een pakhuis direct aan de zee op hemelsbreed nog geen 50km van Malmö. Een ideale plek dus, zeker als dat in combinatie is met geturfde whisky. Deze wordt namelijk gemaakt van gemoute gerst van Port Ellen Maltings met ongeveer 60 ppm waarvan in de fles nog 30 ppm over blijft.

 

Maar wat brengt Braunstein nu precies op de markt en hoe smaakt het? De broers zijn ooit begonnen met de Library Collection bestaand uit twee jaarlijkse releases, een ongeturfde en een geturfde. Daarnaast is er nu ook een ‘gewone’ ongeturfde en geturfde malt, de Non Peated Danica Whisky en de Peated Danica Whisky. Die hebben we geproefd en daarover vindt je hieronder meer infomatie, net als over hun uitmuntende gin!

 

Copyright © All Rights Reserved